Nerezový dřez a nejčastější chyby, jaké děláme při jeho výběru

Základem každé kuchyně je kvalitní a vzhledný dřez. Nesmíte zapomenout, že dnes má tato část kuchyňského vybavení více funkcí, než dříve. Je to pracovní plocha, prostor pro mytí nádobí a do jisté míry také plnohodnotný designový prvek. Ale aby všechny tyto funkce plnil, musíte opravdu hodně dbát na pečlivý výběr. Zejména u nerezových dřezů, které nabízí největší množství typů a tvarů. Abychom vás ušetřili případného zklamání, připravili jsme pro vás stručný přehled těch nejčastějších chyb, jaké se při výběru kuchyňských dřezů dělají:

Nerezavějící ocel nemůže zkorodovat, tak nač připlácet?

Nenechte se mýlit, že je ocel nerezavějící, neznamená, že nemůže zkorodovat. Pokud bude poměr složek ve slitině špatný, pak se vám může stát, že po čase objevíte ostrůvky rzi a koroze. Dobrý nerezový dřez, a to si při nákupu zkontrolujte, by měl být vyroben z chromniklové chirurgické oceli 18/10 (což značí 18% obsah chromu a 10% obsah niklu).

Čím tenčí dřez, tím lépe, aspoň je lehký!

Pro snadné a bezpečné používání dřezu je důležité, jak je nerezový plech tlustý. U těch nejlevnějších variant se setkáte s tloušťkou 0,5 milimetru, což je ale hrozně málo. Takový dřez se po nárazu prohne, bude se ohýbat a může se i prorazit. Radíme tedy nebát se investovat do kvalitnějšího dřezu, který má plech alespoň 1 milimetr silný. Čím více, tím lépe.

Když mám myčku, nepotřebuji velký dřez…

V době, kdy má téměř každý z nás doma myčku, se vám může zdát velikost dřezu podružná. To je ale kapitální chyba! Ve chvíli, kdy budete do mělkého dřezu vylévat vařící vodu, bude stříkat všude kolem, příležitostné velké nádobí v něm neumyjete a manipulace s hrnci nebo pánvemi v něm bude obtížná. Doporučujeme tedy kupovat dřez s hloubkou alespoň 18 až 20 centimetrů a dostatečnými rozměry pro práci.

Dřez se potom někam usadí, teď to nemusíme řešit…

Naopak! Hloubka dřezu se musí brát v úvahu již při výběru kuchyňské skříňky, do níž bude později zabudován. Aby vás při mytí nádobí nebolela záda, měl by být dřez nejlépe v takové úrovni, abyste bez naklánění mohli položit dlaně na jeho dno. Bude-li níž, nezbude vám, než se k němu ohýbat, bude-li výš, manipulace s nádobím bude složitá. Snažte se tedy nezachybovat a vybrat dřez přesně takový, jaký vám bude vyhovovat.

Leoš Šedivý